torsdag 31 december 2020

Nyårsfixad takkrona!

Inför nyårsafton ville jag göra något med min gamla takkrona. Den har hängt med många år nu och är äldre än min dotter som nu är vuxen och flyttat hemifrån - men jag älskar kronan! Jag behövde inte snegla länge på materialet till årets julpyssel innan jag visste vad jag ville göra.

Först såg den ut så här:


Med limpistolen i högsta hugg tog jag mig an uppdraget. Och så här blev resultatet:


Fast jag tyckte något fattades, så jag gjorde fyra dubbelsidiga hjärtan som dekorerades med några pärlemorskimrande paljetter och hängdes upp som krona på verket! Då blev det så här:


Detta har jag använt:
- Några meter akrylkristaller på tråd
- Limpistol
- Cardstock/tunn kartong
- Mönstrat papper
- Mall av hjärtan i 3 storlekar
- Dubbelhäftande tejp
- Paljetter
- Snabbtorkande hobbylim (blir lätt lite rörigt med limpistol och paljetter)
- Skärmaskin
- Sax
- Silverband
- Tunn ståltråd

Och så här gjorde jag:
- Först skar jag bitar av cardstock att sätta som en skyddande ring kring själva ljushållaren, detta för att inte behöva limma på själva ljuskronan. Eftersom kartong är en brandrisk har jag klätt in de små kartongringarna med aluminiumtejp, alltså ett skyddshölje av metall.
- Sedan klippte jag passande längder av pärltråden. Jag ville ha bitar som gick runt ljusen och hängde ned, men även bågar som hänger mellan ljusen. Allt fästes med limpistol.
- När jag var nöjd med kristallerna gjorde jag små rosetter av silverband och tunn ståltråd som jag limmade fast med limpistolen på framsidan av varje ljus för att dölja alla skarver.
- Slutligen gjorde jag hjärtan av cardstock i tre olika storlekar, 4 st av den största, 8 av de andra mindre. Den största i mitten, sedan de andra på båda sidor. 
- Sedan dekorerade jag det minsta hjärtat (som jag gjort vitt) med paljetter. Mina paljetter är vita och pärlemorskimrande, och blir ganska diskreta mot det vita pappret, men de glittrar fint på kvällen när ljusen är tända. Vill man ha mer glitter så väljer man silver eller huld - eller så kanske man inte vill ha något mer glitter alls?

Med detta tackar jag för i år, 2020 har varit ett turbulent år så jag säger välkommen 2021 och välkommen till nya möjligheter!

// Linda

torsdag 24 december 2020

Pysselkalender - Lucka 24: Toppstjärna till granen




Förra året hittade vi inte vår toppspira till granen, så vi hade en gigantisk glittrande rosett vi gjorde i sikespapper då, men i år kände jag att en stjärna var det enda rätta!

Min dotter och jag har gjort denna tillsammans, av cardstock och mönstrat scrapbookingpapper. Vi har använt paljetter för att blinga den lite extra, guldfärgade paljetter på stjärnan som går som ett kryss, och mjölkvita med mer diskret pärlemorskimmer på den stora centrala stjärnan.

Så med vår fina stjärna önskar vi er en fantastisk julhelg med allt vad stjärnan står för - Hopp för  det som komma skall, omtanke och kärlek till din nästa och ett vägledande ljus i mörkret!




Och så här har vi gjort:
Jag ville ha stjärnan så stor som möjligt, så vi gjorde den på ett helt 12x12" papper (30,5x30,5 cm), det var lite av ett misstag då den blev väldigt hög och tung och ville vicka framåt, så jag tog helt sonika saxen (🙈) och klippte av den nedre stjärnudden på hälften ungefär...

Vi har modifierat vår stjärna en hel del, men den ursprungliga guiden hittar du HÄR!

Här nedan ser man stjärnan sett från sidan, hur den inte sitter ihop riktigt överallt, men att den är lika fram och bak.



Skillnaden med vår stjärna:
- Vi gjorde större stjärna, använde papper 30,5x30,5 cm
- Vi gjorde stjärnan dubbel, alltså två utav den stora tredimensionella stjärnan, en till framsida, en till baksida som sitter precis likadant i skillnad till den ursprungliga beskrivningen. Sedan gjorde vi en till stjärna, fast helt platt, i ett kraftigt guldskimrande cardstock, som sitter som ett kryss.
- Vi dekorerade våra stjärnor med paljetter för att få dem att skimra i ljuset.
- Precis i mitten har vi tagit en tom toarulle, klippt upp den på längden och gjort den precis så small att den går att trä över grantoppen, plattade till rullen, limmat fast stjärnorna på rullen med limpistol efter att vi fäst ihop dem med dubbelhäftande tejp.
- Ja, och så att vi vr tvungna att klippa av vår stjärna - undvik det!  *hihi*

God Jul! :)

// Linda

onsdag 23 december 2020

Pysselkalender - Lucka 23: Julgransmatta i egen design!

Vi har ingen bra julgransmatta sedan tidigare. Vi hade en förut, en som jag aldrig tyckte riktigt om, en färdigköpt en, med trista tomtar. Den varken passar in eller har någon som helst affektionsvärde, något som känns viktigt för mig. Allt julpynt jag plockar fram varje år betyder något för mig, eller för någon annan i familjen.
Därför har vi de senaste åren använt mest bordsdukar under granen i brist på annat, och eftersom vi har våra fyrbenta pälsbollar är det bra om tyget är möjligt att tvätta i 60 grader - så bomull är att föredra...

I år föddes därför idén om att göra en egen julgransmatta. Först ville jag virka en, men det fanns inte nog med tid till det. Så vi (min dotter och jag) bestämde att vi syr en. Efter lite tyginventering insåg vi att det fanns nog med tyg som matchade med inredning och övrig pynt, men hur skulle den se ut...?

Först scannade vi på internet efter ett färdigt mönster, men vi hittade inget, inte någonstans. Så vi slog våra kloka huvuden ihop och gjorde ett eget mönster. Med penna, sax och papper i högsta hugg satte vi igång att brainstorma. Vi ville ha ett relativt enkelt, effektfullt, men lite juligt mönster. Ingen av oss är bra på patchwork, så vi letade efter ett motiv med så få sömmar som möjligt.

Till slut kom vi fram till ett assymmetriskt stjärnmönster bestående av 8 st trianglar:


Och så här ser slutresultatet ut:



Ja, vår Siames "Zoya"måste ju kolla varför mamman står på en stege och fotograferar en filt på golvet... *hihi*




Nu har vi helt klart en fin julgransmatta, som vi gjort tillsammans - mycket affektionsvärde i den!

Vill du göra en likadan som vi gjorde? Vad roligt! I början av januari kommer jag posta en "how to do it", med utförliga instruktioner för både sömnad och virkning, så du kan göra en helt egen med egna färger och tyger!

Ha en fantastisk uppesittarkväll i kväll! Här hemma kommer vi göra julskinkan färdig och se till att fixa allt det där extra som gör julafton i morgon så där extra festlig som vi behöver ha den i år!

Ses imorgon! :)

// Linda



tisdag 22 december 2020

Pysselkalender - Lucka 22: Julmobil - av trolldeg

 


Detta är alltså vad vi gjort av de hjärtan vi bakade i trolldeg för några dagar sedan! En hel flock med kärlek som flyger över våra huvuden i vardagsrummet - och givetvis på tryggt avstånd från alla busiga katter... *hihi*

Du behöver:
- Valfritt antal färdiga dekorationer med hål i för upphängning (de som inte hänger längst ned i en kedja behöver givetvis två hål, ett uppe och ett nere.)
- Tråd att hänga dem i (vi har använt vaxad vit lintråd), stadig, naturlig och väldigt bra att knyta hållbara knutar med.
- Pinnar/rundstav/planka eller något annat att hänga trådarna i (vi har satt samman våra rundstavar med en skruv och lite lim)
- Akrylfärg (torkar relativt snabbt och blir en avtorkningsbar yta) till motiv och ev upphängningspinnar.
- Kontrasterande färg/vax/ögonskugga - eller vad du nu har - att framhäva reliefmönstret med.
- Några pärlor för att göra dekorationerna lite extra fina (vi har 3st per hjärta)
- Limpistol (som backup om någon av dekorationerna råkar gå sönder...)
- Tomma toarullar (ett gäng) att ha som torkställningar

TIPS!!! Gör en skiss av din mobil innan, då har du något att utgå ifrån och vet hur många hål du måste göra i alla delar, det måste ju göras innan du stoppar in dem i ugnen så de torkar!
Gör dessutom några extra av varje sort, för råkar de bli lite tunna går de lätt sönder, vissa kan man laga med limpistol, men andra behöver kanske bytas ut...

Så här gjorde vi:
Vi målade våra hjärtan med en skimrande naturvit akrylfärg. Vi klippte isär tomma toarullar på mitten och vek dem och hade dem sedan som stativ när motiven torkade. När motiven var torra vände vi på dem och målade baksidan.


Efter färgen på motiven torkat helt tog jag skimrande vaxfärg och gnuggade in reliefmotiven med. Jag valde blått och silver som passar med övrig inredning i vardagsrummet som går mest i vitt och grått.


Och ja... Jag använder mina fingrar när jag gnuggar in färgen, det är faktiskt det mest effektiva då fingrarna inte suger upp en massa onödig överskottsfärg, så dels blir det smidigast att fördela färgen på det sättet då det inte blir onödigt mycket och kladdigt, och dessutom blir det inte en massa extra produkt som sugs upp i ex en svamp eller pensel och som sedan kastas helt i onödan - alltså är det även kostnadseffektivt och mest miljövänligt! Det lilla jag måste torka/tvätta bort är en bråkdel av vad som annars skulle sköljas bort ur en pensel eller svamp - för att inte tala om vad som skulle kastas bort om man använder en bomullstuss eller tops...


Och så här ser det ut när jag gnuggat på lite blå och grå färg:



Avsluningsvis innan jag hänger upp alla hjärtan tillsammans gnuggar jag en kopparskimrande färg bara på kanterna, det ger dem lite extra dimension, och helt plötsligt ser de ut att vara av keramik.
Jag knyter fast en bit lintråd och trär på tre pärlor på alla hjärtan och "förseglar" dem med en knut så de döljer trådknuten väl. Tråden är dubbel de första två pärlorna nerifrån, sedan klipper jag av den korta trådbiten och trär på pärla nummer tre innan jag knyter min knut om dem.


Sedan är det bara att knyta ihop dem så som du vill ha dem. Fördel att vara två eller att hänga upp stommen på en bra plats när du jobbar!

Och så här vackert är alltså det slutliga resultatet! När man tittar på det kan man inte alls ana att alla hjärtan är av trolldeg, det ser verkligen ut som äkta keramik!


Med andra ord, med väldigt enkla medel kan man göra en vacker inredningsdetalj till hemmet - eller varför inte göra en massa härliga djur eller sagofigurer till barnrummet att hänga i fönstret eller taket? Möjligheterna är obegränsade, du och dina barns fantasi sätter gränserna! :)

Lycka till!

// Linda

måndag 21 december 2020

Pysselkalender - Lucka 21: Julstrumpor

Jag erkänner, vi har inte haft julstrumpor som någon tradition i vår familj. Just därför skapade vi i år alldeles egna julstrumpor tillsammans. Vi satt ner vid köksbordet fyra vuxna personer, designade mönstret från början, valde tyg, klippte, dekorerade och sydde ihop strumporna. Några av oss sydde varandras, andra sina egna - och två som inte fanns på plats men som kommer finnas här hos oss över jul fick också varsin.

Med handen på hjärtat erkänner jag att jag inte trodde att alla skulle falla för det här pyssliga infallet jag fick, MEN jag hade fel! Det blev så himla bra och mysigt! Vissa sydde allt själva på maskin, vissa tyckte en främmande symaskin var lite för mycket och fick hjälp med den delen av projektet, och någon tog sonika fram nål och tråd och sydde tappert ihop sin strumpa 100% för hand - helt okej det med!

Det samtliga har gemensamt är att ALLA valde att brodera på den strumpa de tillverkade, väldigt oväntat men otroligt kul! Det bor mer kreativitet i oss än vad vi anar...

Så här ser de ut en och en:








Materiallista:
- Tyg till strumpan ca 40x40 cm dubbelt tyg
- Eventuellt avvikande tyg till nedvikbar kant
- Eventuellt avvikande tyg för upphängningsögla och/eller applikation
- Nål och tråd/symaskin och tråd
- En bra tygsax
- Knappnålar
- Tråd till broderi och broderinål (vi använde virkgarn i bomull och stoppnål)
- Ev. andra dekorationer, ex textiltusch, paljetter, knappar, tygband etc, tänk kreativt! Ofta har man saker hemma man kan använda, det ör bara att vara lite klurig! :)

* * * * * *

Vi ritade upp en skiss av en julstrumpa i passande modell på baksidan av ett presentpapper (de är ofta breda och stora - bra helt enkelt!)
Jag har inget färdigt mönster att dela med mig, men visar ändå i grova drag på bilden nedan. Klipp ut delarna av strumpan och nedvikningskanten i dubbelt tyg, glöm inte sömsmånen!


Nedvikningskanten ska vara lite vidare på den del som ska vikas ned, så det inte blir för smalt - klapparna måste ju få plats! :) Delen som ska sys fast i överdelen av strumpan ska givetvis ha samma bredd som överdelen på strumpan.

Upphängningsöglan klipps ut i enkelt tyg, men viks in mot mitten enligt de streckade linjerna, sedan syr man ihop längs med remsan så man får ett långt band.

Sicksacka kanterna på strumpan, och på den nedvikningsbara kanten om den inte är i filt eller fleece, då behövs det inte.

Ska du dekorera strumpan med broderier, pennor, applikationer eller annat så passar det bäst att göra det nu innan den sys ihop.

Sy ihop strumpan, aviga mot aviga. Sy ihop den nedvikbara kanten i sidsömmarna, aviga mot aviga. 

Vänd strumpan rätt, även den nedvikbara kanten ska vara rättvänd.

Lägg den nedvikbara kanten inne i strumpan (bredare delen nedåt), sidosöm mot sidosöm, och kant i kant upptill. Nåla ihop. Vik upphängningsöglan dubbel och passa på att lägga in den i sidosömmen baktill på strumpan. Tänk dock på att den ska sitta upp och ned och mellan själva strumpan och vikkanten om den ska synas när kanten viks ned. Nåla fast och testa så du ser att det blir rätt!

När du fått allt på plats syr du ihop runtom, klipper trådar - klart!

Nu är det bara att vänta på att Tomten kommer och lägger något passande i strumpan! ;)

Lycka till! // Linda

söndag 20 december 2020

Pysselkalender - Lucka 20: Dekorationer av trolldeg

 Jag har en plan... Ett projekt som jag vill ha andra dekorationer i än sådana av papper. Har tittat på lite alternativ, och efter lite bollande med min dotter kom vi fram till att vi testar trolldeg, en lite kul grej eftersom ingen av oss gjort något av trolldeg på några år.

Sagt och gjort, dottern knådade ihop degen och jag letade upp det vi behövde för att göra våra dekorationer


Jag hittade följande:

- Pepparkaksformar, hjärtan i två olika storlekar
- Brödkavel
- Sugrör (att göra upphängningshål med), klipp av får du fler, de går dessutom utmärkt att förvara med kakbakeriattiraljer och återanvända om och om igen.
- Diverse embossing folders (japp, vi kom på ett UTMÄRKT sätt att få vackra mönster i våra hjärtan)

Recept trolldeg:
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl vatten
- 2 dl salt (enbart för att inte barn ska äta degen, så kan bytas mot lite mjöl, *haha*)
- 2 msk raps- eller annan matolja

För oss fungerade receptet bra, vi bytte bort lite salt mot mjöl bara. Vi hade lite extra mjöl till kavlingen, annars var det klockrent.

Kavlade ut degen som med pepparkakor, tryckte ut våra hjärtan, separerade dem något. Sedan tog vi en embossingfolder med önskat mönster, såg till att vi hade rätt sida så mönstret blev som vi ville och inte tvärtemot (utbuktande eller inåt), pressade foldern mot hjärtformen för att få mönstret - sedan upp på plåt med bakplåtspapper.

Så här blev de:





Våra hjärtan fick vara i ugnen i tre timmar på 100 grader C innan sängdags, sedan stog de kvar över natten i eftervärmen och torkade lite till. Morgonen efter var de lite hårda men inte helt torra, så jag lade dem på galler och lät dem vara 4 timmar till med 50 grader C.

Nu ser de ut så här:




Med andra ord blev mönstret mer framträdande efter de fått torka ur i ugnen, en mycket trevlig överraskning! Så, nu ska de få vila ett par dagar, sedan ska de målas och pryda en... :) Återkommer om det en annan dag!

// Linda

lördag 19 december 2020

Pysselkalender - Lucka 19: Julklappsetiketter


Jag tycker om att göra egna julklappsetiketter, det har jag gjort varje år de senaste åren. Dessutom gör jag gärna ett gäng extra, det är alltid någon annan i familjen som också behöver en och annan...

Med egna etiketter känns det lite som man packar med extra kärlek och omtanke, och det kan vi alla behöva, särskilt i år!


Först stämplade jag upp ett gäng av min fina runda textstämpel, inköpt hos vår lokala lek- och hobbybutik för några år sedan.


Jag skar till ett gäng etiketter (2x4 tum), stansade hål för snöre, och duttade på kanterna så de ser lite gammaldags ut.


Jag stansade ut cirklar aningen större än min textstämpel, duttade på kanterna på alla cirklar också, och byggde ihop dem lager på lager med distanskuddar emellan.


 Här ser man bättre hur jag byggt upp motivet på höjden.

Nu har jag ett gäng fina etiketter redo inför julklappsinslagningen. Framsida med julhälsning, baksida för julklappsrimmet! :)

fredag 18 december 2020

Pysselkalender - Lucka 18: Krans av kottar


Årets stora projekt av kottar har vi här!
Jag ville göra en krans som står sig och förhoppningsvis håller för fler år än bara ett, så kottar kändes som ett bra material att bygga kransen av.

Så här gjorde jag:
1. Jag letade upp en kartongbit som var ca 35x35 cm i diameter. Mätte upp hur bred ring jag behövde ha för att kunna limma fast 2 kottar i bredd runtom, tog en passare och ritade cirklar (yttre/inre kant) och klippte ut min kartongstomme.
2. Limmade fast kottar runt stommen, först i ett lager
3. Limmade fast ensamma kottar uppepå de andra i mitten av fyra
4. Ställde kransen upp lite, målade på "snö" av reliefpasta (gesso), först en finkornigare variant, sedan en mer grov och mer snöliknande struktur. Detta fick sedan torka ordentligt i två dagar.
5. Jag ansade lite av vår tuja som ändå ska klippas ned en del, och lät de grenarna hänga och torka när snön på kottarna också torkade.
6. Klippte små bitar av tujan och knöt ihop dem två och två med snöre, limmade sedan fast dessa kvistar i kransen med limpistol, instuckna mellan alla kottpar, både på insidan och utsidan av kransen.
7. Jag gjorde två rosetter av silverband (samma som jag använt som girlanger i granen), satte dem på ståltråd och limmade fast dem i kransen både uppe och nere.
8. Slutligen satte jag ståltråd för upphängning på baksidan och hängde den på plats ovanför vårt juliga buffébord i vardagsrummet.




 

torsdag 17 december 2020

Pysselkalender - Lucka 17: Smällkarameller


I söndags hade vi julpyssel hela familjen, och vad är julpyssel utan smällkarameller? Finns det något julpyssel vi minns från vi var barn och gick i dagis/skola/fritids, så är det just smällkarameller! Nu hade ju vi inte så färgglada silkespapper då jag föredrar den oblekta varianten, men det går ju fint att dekorera ändå! Två av de vi gjorde hamnade i fönstret, och den tredje pryder kattenas utkikshylla i vardagsrummet. :)


onsdag 16 december 2020

Pysselkalender - Lucka 16: Kottar i granen


Vi har tallkottar i granen! *hihi*
För några år sedan använde vi kottar i vårt julpyssel när vi gjorde egna adventsstakar, och vi hade nu ett helt gäng över som jag använt till ett par olika projekt, detta var ett av dem. Tyckte de var helt perfekta att hänga som ett mer naturligt inslag i vår gnistrande gran.

Först limmade jag fast upphängningsöglor med limpistol, sedan målade jag dem med reliefpasta (gesso), först en finkornig variant, sedan efter den torkat kluttade jag dit en annan mer grovkornig variant för att få till en mer snöig look. Först hade jag tänkt glitter också, men lät bli då vi har så mycket annat glittrigt i år.

Åh, tips! Äggkartong var perfekt att ha kottarna i medan de torkade! :)
Då gick de lätt att stuva undan från nyfikna katter.