måndag 21 december 2020

Pysselkalender - Lucka 21: Julstrumpor

Jag erkänner, vi har inte haft julstrumpor som någon tradition i vår familj. Just därför skapade vi i år alldeles egna julstrumpor tillsammans. Vi satt ner vid köksbordet fyra vuxna personer, designade mönstret från början, valde tyg, klippte, dekorerade och sydde ihop strumporna. Några av oss sydde varandras, andra sina egna - och två som inte fanns på plats men som kommer finnas här hos oss över jul fick också varsin.

Med handen på hjärtat erkänner jag att jag inte trodde att alla skulle falla för det här pyssliga infallet jag fick, MEN jag hade fel! Det blev så himla bra och mysigt! Vissa sydde allt själva på maskin, vissa tyckte en främmande symaskin var lite för mycket och fick hjälp med den delen av projektet, och någon tog sonika fram nål och tråd och sydde tappert ihop sin strumpa 100% för hand - helt okej det med!

Det samtliga har gemensamt är att ALLA valde att brodera på den strumpa de tillverkade, väldigt oväntat men otroligt kul! Det bor mer kreativitet i oss än vad vi anar...

Så här ser de ut en och en:
Materiallista:
- Tyg till strumpan ca 40x40 cm dubbelt tyg
- Eventuellt avvikande tyg till nedvikbar kant
- Eventuellt avvikande tyg för upphängningsögla och/eller applikation
- Nål och tråd/symaskin och tråd
- En bra tygsax
- Knappnålar
- Tråd till broderi och broderinål (vi använde virkgarn i bomull och stoppnål)
- Ev. andra dekorationer, ex textiltusch, paljetter, knappar, tygband etc, tänk kreativt! Ofta har man saker hemma man kan använda, det ör bara att vara lite klurig! :)

* * * * * *

Vi ritade upp en skiss av en julstrumpa i passande modell på baksidan av ett presentpapper (de är ofta breda och stora - bra helt enkelt!)
Jag har inget färdigt mönster att dela med mig, men visar ändå i grova drag på bilden nedan. Klipp ut delarna av strumpan och nedvikningskanten i dubbelt tyg, glöm inte sömsmånen!


Nedvikningskanten ska vara lite vidare på den del som ska vikas ned, så det inte blir för smalt - klapparna måste ju få plats! :) Delen som ska sys fast i överdelen av strumpan ska givetvis ha samma bredd som överdelen på strumpan.

Upphängningsöglan klipps ut i enkelt tyg, men viks in mot mitten enligt de streckade linjerna, sedan syr man ihop längs med remsan så man får ett långt band.

Sicksacka kanterna på strumpan, och på den nedvikningsbara kanten om den inte är i filt eller fleece, då behövs det inte.

Ska du dekorera strumpan med broderier, pennor, applikationer eller annat så passar det bäst att göra det nu innan den sys ihop.

Sy ihop strumpan, aviga mot aviga. Sy ihop den nedvikbara kanten i sidsömmarna, aviga mot aviga. 

Vänd strumpan rätt, även den nedvikbara kanten ska vara rättvänd.

Lägg den nedvikbara kanten inne i strumpan (bredare delen nedåt), sidosöm mot sidosöm, och kant i kant upptill. Nåla ihop. Vik upphängningsöglan dubbel och passa på att lägga in den i sidosömmen baktill på strumpan. Tänk dock på att den ska sitta upp och ned och mellan själva strumpan och vikkanten om den ska synas när kanten viks ned. Nåla fast och testa så du ser att det blir rätt!

När du fått allt på plats syr du ihop runtom, klipper trådar - klart!

Nu är det bara att vänta på att Tomten kommer och lägger något passande i strumpan! ;)

Lycka till! // Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar