söndag 20 december 2020

Pysselkalender - Lucka 20: Dekorationer av trolldeg

 Jag har en plan... Ett projekt som jag vill ha andra dekorationer i än sådana av papper. Har tittat på lite alternativ, och efter lite bollande med min dotter kom vi fram till att vi testar trolldeg, en lite kul grej eftersom ingen av oss gjort något av trolldeg på några år.

Sagt och gjort, dottern knådade ihop degen och jag letade upp det vi behövde för att göra våra dekorationer


Jag hittade följande:

- Pepparkaksformar, hjärtan i två olika storlekar
- Brödkavel
- Sugrör (att göra upphängningshål med), klipp av får du fler, de går dessutom utmärkt att förvara med kakbakeriattiraljer och återanvända om och om igen.
- Diverse embossing folders (japp, vi kom på ett UTMÄRKT sätt att få vackra mönster i våra hjärtan)

Recept trolldeg:
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl vatten
- 2 dl salt (enbart för att inte barn ska äta degen, så kan bytas mot lite mjöl, *haha*)
- 2 msk raps- eller annan matolja

För oss fungerade receptet bra, vi bytte bort lite salt mot mjöl bara. Vi hade lite extra mjöl till kavlingen, annars var det klockrent.

Kavlade ut degen som med pepparkakor, tryckte ut våra hjärtan, separerade dem något. Sedan tog vi en embossingfolder med önskat mönster, såg till att vi hade rätt sida så mönstret blev som vi ville och inte tvärtemot (utbuktande eller inåt), pressade foldern mot hjärtformen för att få mönstret - sedan upp på plåt med bakplåtspapper.

Så här blev de:

Våra hjärtan fick vara i ugnen i tre timmar på 100 grader C innan sängdags, sedan stog de kvar över natten i eftervärmen och torkade lite till. Morgonen efter var de lite hårda men inte helt torra, så jag lade dem på galler och lät dem vara 4 timmar till med 50 grader C.

Nu ser de ut så här:
Med andra ord blev mönstret mer framträdande efter de fått torka ur i ugnen, en mycket trevlig överraskning! Så, nu ska de få vila ett par dagar, sedan ska de målas och pryda en... :) Återkommer om det en annan dag!

// Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar