lördag 20 maj 2017

Trädgårdsarbete på en lördag


I dag har vi påtat i jorden. Ganska mycket till och med! 

Att bo på landet har både för- och nackdelar. Tillgången till natur och frisk luft, och möjligheten att odla egen mat och att kunna lyfta överblivet skräp från vardagen inomhus ut till trädgårdens eget kretslopp känns faktiskt nästan lyxigt och väldigt "back to basic" måste jag säga som bott ett par år i en lägenhet inne i storstan. Nu har jag under en tid på grund av personliga skäl hyrt ut min lilla trea i Västerås och bor i hus med tomt - ganska välgörande för kropp och själ måste jag säga!

Vi provade att odla lite grönsaker förra sommaren, kom igång alldeles för sent, och planterade mestadels då i olika krukor och andra flyttbara kärl. Slutresultatet då var lite tveksamt, det enda vi egentligen verkligen lyckades med var skörden av sockerärtor och dill, så i år har vi satt lite mer genomtänkta om än större mål.

I år ska vi ha tre pallkragar. En med sallat, en med spenat och en med "transplanterade" smultron som ska flyttas från en gräsyta vi ska gräva upp och förbereda inför nästa års ytterligare utveckling av köksträdgården.

Ytterligare ska vi i år ha två lite högre planteringslådor, och i dessa ska det planteras lök, vitlök, morötter och rädisor. Kanske till och med en och annan rödbeta om jag får bestämma lite...

Och igår byggde vi en helt ny tudelad kompost, som är i ett bättre format än den gamla som var på tok för stor. Den nya komposten ska byggas upp betydligt mer på höjden, men den är fullt tillräckligt stor nu för att vi ska kunna börja nyttja den, så nästa steg får vänta till nästa virkesleverans helt enkelt!

Under våren och sommaren är det tänkt att vi ska dokumentera hur allt artar sig fram till den efterlängtade skörden! Jag visar därför lite detaljer från dagens arbete nedan på de infogade bilderna, där ser man dels utvecklingen, men även har jag fått med lite ögongodis på några av mina absoluta favoriter av trädgårdens blickfång!

Vi håller på att gräva ur efter markeringarna där de olika odlingslådorna och pallkragarna ska stå. Vi har valt att gräva bort gräsmattan ca 10 cm runt om, troligtvis är det för lite, men det börjar bli lite bråttom att få allt på plats nu, så vi får gräva mer i efterhand istället.


Urgrävt för två pallkragar på rad.

Här ser man markeringarna vi har att gräva efter.

Vår nya fina kompost med tillfälligt lock av kompostgaller.

Inomhus har vi två olika komposteringsinsamlingar, dels den vanliga "bruna påsen" som går i bruna soptunnan, men även en hink med lock. I hinken kastar vi frukt- och grönsaksrens (ej tillagat), kaffefilter med kaffesump, teblad (påsarna klipps upp och hamnar sen i vanliga hushållsavfallet), samt även sönderbrutna äggkartonger och annat mjukt papper som hushålls- och toapapper. Allt annat komposterbart hamnar i bruna påsen.

Hinken bärs när den är full ut till komposten i trädgården och hamnar på så sätt i vårt eget kretslopp där! Sommarens gräsklipp ska direkt ner i våra odlingslådor där det ska fungera som marktäckare mellan odlingsraderna, dels minimerar vi risken för ogräs, vi håller även fukten bättre i jorden - plus att vi slipper bära gräset först till komposten och sedan när det förmultnat bära det igen till trädgårdslandet. Nu kommer det direkt till nytta på plats i odlingen!

Rabarbern är på väg upp ur sin låda.

Örtalådan - här har vi vanlig gräslök och även kinesisk gräslök med smak av vitlök. Här ska också fyllas på med andra perenna eller fleråriga örtväxter, exempelvis mynta och timjan.


Semlan hittade den perfekta platsen för sin vilopaus - mitt i lerplätten vi försöker rädda med hjälp av gräsfrön...

Allt står ännu lite huller om buller.Två av pallkragarna på plats!

Alla pallkragar och även de två djupare planteringslådorna är på plats! Semlan inspekterar arbetet noggrant!


Semlan ger tummen upp! :)Nu är vi ruskigt trötta och ger upp för idag. Lådorna ska fyllas upp med jord, mull och gödsel och frön ska sås - men det får bli en annan dag, nu tar middagsbestyren över istället.

Vi ses en annan dag! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar