torsdag 9 februari 2012

DIY - Pimpade klädnypor!

Gammalt inlägg från 2010-11-01

 
Så här stiligt blev det!


Då jag verkligen tagit mig tid att njuta av sommaren i år vill jag nu under höstens och vinterns mörka dagar ha mina minnen synliga och lättillgängliga! Min första tanke var givetvis att "bara" scrappa mina foton - men då blir bilderna instängda i album och jag vill verkligen att de ska vara just synliga!
Jag tycker om att sätta upp foton/bilder med klädnypor, de är lätta att organisera om och byta efter tycke och smak, men nyporna är ofta ganska trista. Därför föddes då en idé om att "pimpa" mina smånypor!Ifall nu någon skulle känna sig inspirerad att göra något liknande passade jag under tillverkningens gång på att ta lite bilder så jag kunde sätta ihop en guide, så här kommer den: 
 

Vad du behöver:
- Klädnypor, mina är pyttesmå, ca 3 cm långa, finns i pysselbutiker.
- Kartong, ju kraftigare desto mer hållbara blir dekorationerna.
- Spillbitar av papper att klä nyporna med.
- Papper & penna
- Saxar. Jag har en stor och en liten detaljsax.
- Lim/limpistol
- Fluid Chalk att färga in kanter med
- Valfria dekorationer.


Börja med att skissa upp formen på ett papper, kontrollera att nypan får plats ordentligt så att den blir dold (om du vill) när du sedan limmar fast den.


Klipp sedan ut din form


Nu har du en mall, rita av mallen på kartongen, så många som du vill ha nypor.Klipp ut dina figurer. Jag använder den större saxen till grovjobbet då jag valde en ganska kraftig kartong, men detaljsaxen till finliret.Limma fast dina kartongfigurer på valfritt papper. Jag har valt ett vitt enfärgat kraftigare papper, ett s.k. cardstock som jag vill ha som bakgrund. Det stadiga vita pappret ger ytterligare stadga till slutresultatet. Klipp sedan ut figurerna och limma vitt papper även på baksidan så man slipper se den trista bruna kartongen.

Jag filade sedan samtliga kanter på fram- och baksidan för att få ett mjukare slutresultat och få bort alla hackiga kanter där jag inte varit så smidig med saxen. Fungerar med finkornigt sandpapper, nagelfil etc.
Rita av din mall på spillbitarna med mönstrat papper. jag valde att använda samma mall istället för att göra en mindre, och klippte istället ut dem ca 2-5 mm innanför linjen. På det sättet får varje enskild form ett lite individuellt utseende istället för att alla är perfekt lika varandra.
Gör ungefär hälften spegelvända så blir inte alla precis lika.

Sedan är det dags att färga in kanterna på de mönstrade bitarna samt fram- och baksida på de vita kartongformerna.Limma sedan ihop.


Dags att dekorera efter tycke och smak!


När limmet till dekorationerna torkat är det dags att limma fast nyporna på baksidan. Till detta har jag valt att använda limpistol då jag tycker att det ger ett väldigt bra och långvarigt resultat - och framför allt går det snabbt då limmet sitter på bara några sekunder!


  

Klart!

Givetvis går det även att använda nyporna som dekorationer i scrapalbum och annat som placeringskort vid bjudningar eller vad du nu vill!

Lycka till!

_________________________________
Carpe Punctum - Linda LW

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar